Drama schol

Voor alles wat niet in een van onderstaande rubrieken past
Plaats reactie
Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Drama schol

Bericht door Dre Frijters »

Visserijnieuws.nl :
Massale doordraai
Drama met schol
vrijdag 11 december 2009
URK - Op de Nederlandse visafslagen is afgelopen weekend massaal schol doorgedraaid. Een drama.
De doorgedraaide vis betrof bijna allemaal schol II (opvangprijs 1,24 euro) en III (opvangprijs 1,19 euro). De nationale aanvoer was na twee stormweken overigens niet eens bijster groot, ondanks flinke vangsten in de zuid. Geen enkele kotter vist momenteel gericht op schol. Bokkers richten zich allemaal op zwartvis.
Vrijdag ging het op Urk nog net aan goed. Er dreigde een paar ton vis te worden doorgedraaid, maar deze werd na de veiling alsnog voor de minimumprijs opgenomen.
Maandag ging het mis. Van een handvol kotters werd de middensorteringen schol niet meer opgenomen, en draaide er uiteindelijk maar liefst 21.756 kilo schol II en III door (van de 169 ton schol, waarvan 50 ton schol II en 49 ton schol III).Op de locatie Harlingen van Visveiling Urk werd vrijdag al wel het gros van de schol II doorgedraaid: 8.593 kilo. Over het hele weekend draaide nergens zoveel schol door als in Harlingen. Maandag was het bar en boos. Van het aanbod van krap 45 ton schol draaide ruim 14 ton door: 6.774 kilo schol II en 7.238 kilo schol III. ,,Zonde!??
In Den Helder draaide vrijdag 6.800 kilo van de 42 ton schol II en III door (van het totale dagaanbod van 72 ton schol). Zelfs in Den Oever werd het beperkte aanbod van vier ton schol niet volledig opgenomen, en ook maandag was er wat doordraai. ,,Een trieste zaak??, zegt Wim van Belzen van Visafslag Hollands Noorden. In Lauwersoog draaide maandag meer dan de helft van de 9.600 kilo schol door: 5.600 kilo.
De gemiddelde scholprijs knalde vrijdag in Stellendam in vergelijking met de voorgaande (storm)week maar liefst zestig eurocent omlaag en ging voor opvangprijs naar kopers. In Vlissingen draaide 5.664 van de 7.738 kilo schol I door. De rest van het voor Zeeuwse begrippen grote aanbod van 94 ton werd wel verkocht.
In IJmuiden was het prijsbeeld voor de schol maandag dramatisch. Van het scholaanbod van 1.700 kisten draaiden er 375 door. Een dergelijke verhouding is uitzonderlijk. In Scheveningen draaide bijna de helft van het geringe scholaanbod van 10 ton door. ,,Teken dat het goed mis gaat??, stelt locatiemanager Wim Harteveld vast.

Vorig jaar draaide er de laatste twee weken van december een beperkte hoeveelheid kuitzieke schol door. Aanvoerders in de nieuwe Co?peratieve Visserij Organisatie (CVO) vergaderden deze week over de situatie en bespraken ook de aanvoer de komende maanden. In januari gaat de TAC met 15 procent omhoog.
Handel
De scholprijs is het hele jaar al bedroevend slecht. NGO?s maken campagne om de schol na 1 december zwangerschapsverlof te gunnen. Retailers communiceren dat ze geen kuitzieke vis kopen. En de handel klaagt over het dumpen van goedkope IJslandse schol op de Britse markt.

,,Zeer lage scholprijzen en doordraai vinden we allemaal heel triest??, is de eerste reactie van Guus Pastoor, voorzitter van de Visfederatie. ,,De prijzen waren aan het herstellen, maar als er dan weer in een keer te veel komt kan de markt dat niet meer aan. In een willige markt zijn piekjes geen probleem, maar er is geen sprake meer van een willige markt. In ieder geval moet de aanvoer van schol in overleg beter gereguleerd worden.??
Pastoor denkt niet de scholprijzen op korte termijn zullen verbeteren. Voor de langere termijn ziet de handelsvoorman wel perspectief. ,,Naast het reguleren van de aanvoer moet het imago en het verhaal achter de schol verbeterd worden.??
Degene die dacht dat "discards" alleen op zee werden gedumpt kan nu gerust zijn.... :shock:

Een mooie schol aan de hengel is voor ons in het kustwater inmiddels een zeldzaamheid geworden, maar gelukkig "overweegt men om kuitzieke schol vanaf december te sparen...." :shock: :shock:

Uhhh, de schol TAC gaat evenwel met 15 % omhoog in 2010.
Kunt u het nu nog volgen? Wel, dan kunt u meer dan mij.... :oops:

Je zou geneigd kunnen zijn sommigen NIET het beste voor 2010 te wensen :?
Frans Salvo
Berichten: 553
Lid geworden op: vr okt 26, 2007 8:08 am

begrippen ?

Bericht door Frans Salvo »

In dit citaat wordt er gesproken over "opvangprijs" , "minimumprijs" en "doordraai". Kan er me iemand uitleggen wat er hier precies mee wordt bedoeld ?
Wie betaalt er een "opvang-, minimum- en doordraaiprijs" ?

Het komt me zo over alsof "de overheid" een bepaalde minimumprijs garandeert en dat de beroepsvisser derhalve met overheidsgeld wordt betaald voor de slachting die hij aanricht.

Ik heb het op dit Forum al eens aangehaald en herhaal het nog eens : wie maakt er eens een thesis over de diverse steunmaatregelen die aan de beroepsvisserijsector worden uitgekeerd ?
saneringspremies/innovatiepremie/max.olieprijs/minder afgedragen BTW/minder sociale lasten/ compensatie voor niet geviste dagen/steun voor aanpassen vistuig/en zo zijn er ongetwijfeld nog wel een rits
Klaes Dijkstra
Berichten: 129
Lid geworden op: zo mei 17, 2009 6:38 pm

Bericht door Klaes Dijkstra »

Nu je het zegt ik ben er eigenlijk ook wel benieuwd naar hoe dat zit, Frans

Maar ligt hier ook niet een taak voorsportvisserij Nederland?
Dit is toch absurt? Het lijkt inderdaad wel op het dumpen van dischards op de wal. Dan heb je er geen last meer van ? hoe zou het zitten ?
Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Bericht door Dre Frijters »

Kijk eens op www.visdasgeil.nl (nee, dit gaat echt over beroepsvisserij) en lees eens wat reisverslagen, door het jaar heen en die van de laatste weken.
In de eerder aangehaalde publicatie werd aangegeven, dat het beroeps zich door het scholdrama zich meer wil of noodgedwongen moet richten op de vangst van zwartvis.
Daarmee wordt bedoeld: Tong, griet, tarbot, tongschar. De duurdere soorten dus, die momenteel in ieder geval nog iets opleveren.

Uit de reisverslagen van de laatste weken (boomkorvisserij) valt op te maken, dat de weekvangst ruwweg genomen zo?n 6 a 7000 kilo vis betreft, waarvan dan ongeveer 2500 kg zwartvis deel uit maakt. Een trek levert in de verhouding schol ? tong ? tarbot grofweg gemiddeld 200 a 300 kg schol - 50 kg tong - 30 kg tarbot op. Soms ook enkele tientallen kilo?s schar of kabeljouw, afhankelijk van waar ze vissen.
Hoe dan ook, schol blijft dus ook bij meer gerichte zwartvisvisserij de grote hoofdmoot uitmaken?.. En die op zee dus als discard dood overboord gaat of aan de wal wordt doorgedraaid. De prijs aan de viskraam blijft in stand, want anders verdient de handel ook niks meer. Alles dus ten koste van het milieu, natuurlijk evenwicht op zee en de kans op een leuke vangst voor de sportvisserij.
Met tong en kabeljouw zal het er niet veel anders aan toe gaan. Datzelfde mag ook worden verwacht t.a.v. de zeebaars met de uitbreiding van flyshooters, standwandvisserij, en de ?drang of noodzaak? voor het beroeps zich steeds meer op verschillende soorten te specialiseren om het gehele jaar aan de gang te kunnen blijven. Zo wordt bestand na bestand om zeep geholpen.

De sportvisserij kan en mag nimmer in dergelijke waanzin worden betrokken of daarvan de nadelen/beperkingen ondervinden, zogenaamd vanuit het oogpunt van bestandbescherming.
Ben Biondina
Berichten: 108
Lid geworden op: vr okt 26, 2007 3:06 pm

doordraai schol

Bericht door Ben Biondina »

Beste Dr?, en alle andere lezers,

Mij bekroop hetzelfde gevoel dat jij hebt. Praten over duurzaamheid op basis van de bekende 3 p's (Planet, Profit, People) en vervolgens in ??n week ongeveer 180.000 schollen "doordraaien".
Dat is dus niet meer van deze tijd!!!! In een tijd waar er voedselbanken zijn en/of verzorgingstehuizen.

Ik heb daarover - op zeer uitgebreide wijze- contact gehad met onze eigen organisatie. Daarna zijn er -op 17 december jl.- Kamervragen gesteld door Mevr. Lutz Jacobi van de Partij van de Arbeid. De minister heeft geantwoord dat zij het met de vragensteller eens is dat dit eigenlijk niet meer kan. Zij grijpt echter (nog) niet in en verwijst e.e.a. naar de sector. Die moet dit oplossen. Wel verwacht ik dat de druk op de sector zal toenemen, als zij dit niet zal doen! En dat kan betekenen, dat de prijs voor de schol onder druk zal blijven staan.

Nog een reactie op de opmerking van Frans. Voor zover ik weet, wordt van elke besomming een bepaald (klien) percentage in "een potje" gedaan. Vervolgens wordt de minimumprijs vastgesteld m.b.t. doordraai. Wordt de prijs niet gehaald, dan krijgt de kottervisser de minimumprijs uit dat potje. Je ziet deze werking ook bij tomaten en sla etc. Bij "doordraai" denk ik aan vis verwerken tot vismeel. Vroeger kon je in Middelburg de puffabriek van Arnemuiden ruiken, als er doordraai plaatsvond. Ik weet echter niet precies hoe dat vandaag de dag is geregeld.

Het grote verschil is echter: hier gaat het om levende wezens die ook nog eens voor voortplanting kunnen zorgen. In mijn opinie kan er dus alleen maar wat gebeuren als de consument dit afkeurt en geen schol meer koopt. Dan wordt de sector gedwongen om veranderingen aan te brengen in hun systeem. In Duitsland is dat bijvoorbeeld het geval met de vangst van garnaal. Alleen daar trekken -bepaalde- Nederlandse kotters ook weer niets van aan. Hier moet dus een wijziging in denken komen!!!

Ik denk dat een deel van de vissers wel veranderingen wil, maar dat een ander deel (het oude, conservatieve deel) nog steeds denkt dat de zee onuitputbaar is.

Goed "rentmeesterschap" is volgens mij de enige methode om nog jaren te kunnen blijven vissen.

Vriendelijke groet,

Ben
Delta 72
Koen De Bièvre
Beheerder
Berichten: 598
Lid geworden op: do sep 20, 2007 12:23 pm

Bericht door Koen De Bièvre »

Het drama wordt alleen maar groter...

Kabeljauw TAC in 2010: +17% (bron: http://www.vissersbond.nl)
Dat wil zeggen dat de laatste drie jaar het quotum voor kabeljauw met ruim 50% gestegen is. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat in het kader van een of ander beheerplan/herstelplan een inspanning van de sportvisserij gevraagd kan worden.
Frans Salvo
Berichten: 553
Lid geworden op: vr okt 26, 2007 8:08 am

beperking onveranderd in Belgi

Bericht door Frans Salvo »

Voor de volledigheid : in Belgi? is het nog steeds maxcimaal 15 kg kabeljauw per persoon en ondanks diverse e-mails naar diverse personen en instanties om "gelijk" behandeld te worden, blijft men daar potdoof...
Voor de beroeps is dus het quota al met 50% gestegen; de sportvisser blijft met hetzelfde zitten; maar als het beroep zijn quota heeft opgevangen, zijn we wel "gelijk" en mogen we ook geen kabeljauw/wijting aanlanden. Hoog tijd dat onze Europese president zijn Belgische onderdanen niet achteruitsteld !

in Frankrijk is het zelfs nog iets erger : 10 stuks (12 als je met 3 of meer aan boord bent) kab per boot/dag alhoewel er daar heel misschien enig lichtpunt is aangezien er een nieuwe verantwoordelijke directeur is voor maritieme zaken en er sprake is van 10 stuks per persoon; deze beslissing is zeker nog niet gevallen en wordt trouwens niet verwacht voor eerstdaags... duimen maar
Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Bericht door Dre Frijters »

Dat wil zeggen dat de laatste drie jaar het quotum voor kabeljauw met ruim 50% gestegen is. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat in het kader van een of ander beheerplan/herstelplan een inspanning van de sportvisserij gevraagd kan worden.
Ik denk dat alle sportvissers het daar mee eens kunnen zijn, Koen !

En om het drama nog groter en vooral onbegrijpelijker (en dit laatste natuurlijk alleen voor ons, de "te simpele sportvissers") te maken, zie Visserijnieuws.nl :
?Het ziet er echt goed uit?

Voldoende zeedagen

vrijdag 25 december 2009
URK ?
Ondanks dalingen van het aantal zeedagen conform beheerplannen voor platvis en kabeljauw krijgt de Nederlandse kottervloot volgend jaar per saldo m??r zeedagen ter beschikking.

Dat blijkt uit een nadere analyse van de nieuwe capaciteit in de diverse mandjes TR (bordenvissers en flyshooters), BT (boomkor) en vooral GN (staandwant). Minister Verburg had de Tweede Kamer ge?nformeerd dat het aantal zeedagen voor kabeljauw zou dalen met 13,3 procent en voor platvis met bijna 10 procent. Na afloop van de Visserijraad meldde het ministerie van LNV dat er in 2010 ?genoeg? zeedagen? beschikbaar zijn voor bokkers die omgeschakeld zijn naar bijvoorbeeld twinrig. Dat komt door herberekeningen van de capaciteit in de mandjes, een plan om kabeljauw te sparen en een gunstigere ruilvoet dan afgelopen jaar.

,,Minister Verburg en haar staf verdienen een groot compliment voor hun vastberadenheid??, meldt de Federatie van Visserijverenigingen. ,,De minister is reeds in oktober afgereisd naar Brussel om dit persoonlijk met Eurocommissaris Borg te bespreken. Tijdens de Visserijraad heeft zij tot vier keer toe een bilateraal gesprek met de Europese Commissie verlangd om dit punt tot een oplossing te brengen. Het resultaat voor 2010 ziet er op het gebied van de zeedagen echt goed uit. Met een juiste invulling van de mogelijkheden en een transfer van bepaalde overschotten komen we nergens meer tekort.??

Federatiesecretaris Geert Meun heeft uitgerekend dat er ondanks de kortingen volgend jaar per saldo 1,2 miljoen m??r kW-dagen beschikbaar komen. Met name de capaciteit in het GN-mandje voor staandwantvissers is aanzienlijk bijgesteld.. De staandwantvissers kregen afgelopen jaar nog bijgestort uit een van de BT-mandjes, waarin door de gekrompen boomkorvloot een surplus zat. Nu houdt het staandwant-mandje zelfs nog dagen over voor eventuele overheveling naar collega?s in TR. Afgelopen jaar moest het mandje TR1 voortijdig worden gesloten, en volgde er afgelopen maand een beperkte heropening.

Zo zie je maar !
Voor het oog van het volk strengere regels maken, om er vervolgens via de achterdeur met wat optellen, aftrekken, ruilen en tuitelen met "mandjes " er weer veel beter uit te springen......
Wat is politiek en regelgeving ( als het om economische belangen gaat ) toch een mooie bezigheid....... 8) ... :oops:

Het is werkelijk niet te geloven.
Hoe gaan wij ooit zonder kleerscheuren uit deze malaise komen ?

Misschien een goed idee, dat wij met het oog op de toekomst ook alvast wat "mandjes" gaan bedenken....... :idea:
Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Bericht door Dre Frijters »

En als je dat bericht goed leest, met name t.a.v. het mandje GN staandwant dat als reddende engel... ehhh zeemeermin is opgetreden, dan vraag ik me af hoe wij ooit nog als partij kunnen optreden om op te komen voor de belangen van de boot- en kantvisser.

De Minister heeft met name dat "mandje" ruim baan en de nodige kilometers (aan netten) gegeven. Gelijktijdig zogenaamd het aantal vergunningen "reguleren" geeft dan toch een zeer ongename bijsmaak, als vervolgens toch blijkt, dat de uiteindelijke "gift" van haar aan de beroepsvisserij zo gunstig uitpakt....
Frans Salvo
Berichten: 553
Lid geworden op: vr okt 26, 2007 8:08 am

art 55

Bericht door Frans Salvo »

Het komt er eens te meer op neer dat het beroep zijn slag volledig zal binnenhalen = binnengehaald heeft !
Maar niet getreurd : met het europees gestemde artikel 55 als stok achter de deur, gaan wij met een baglimit, exclusief voor ons dan, er voor zorgen dat er compensatie is. Of zie ik dat verkeerd ? Als we niet uit ons kot komen (en dat bedoel ik letterlijk = met onze bootjes wat manifesteren) dan zijn we te laat !

Ga het nog eens zeggen : zolang er geen exclusieve politieke "partij voor de sportvisser" is, zullen we altijd achter het net vissen. Jammer genoeg zal die partij nooit opgericht worden ingevolge hopeloos verdeeld... en de meerderheid is totaal niet ge?nteresseerd. Nochtans zit daar een potentieel van honderdduizenden stemmers !

Toch wel tekenend voor "onze armoede" dat een lid van de Partij van de Arbeid, een vraag aan Verburgh stelt. Hoeveel leden van diezelfde partij zijn ook maar ge?nteresseerd naar het antwoord; laat staan dat de ganse partij zich daar achterzet ? Anderzijds het positieve : er is toch iemand die zijn mond opendoet dankzij de lobby van de sportviswereld.
Klaes Dijkstra
Berichten: 129
Lid geworden op: zo mei 17, 2009 6:38 pm

Bericht door Klaes Dijkstra »

Een partij voor de sportvissers? Ik zou meer voor een partij voor de buitenmens willen gaan. Voor oa sportvissers, jagers, eierzoekers en er zijn vast nog wel een paar groeperingen te vinden die zich achtergesteld/ benadeeld of niet serieus genomen voelen. Dan zijn er ineens nog veel meer stemmers.

Oh ja en ik wil graag wel voor mijn 65ste met de vut want tegen de tijd dat ik er aan toe ben zal de leeftijd wel op 70 gezet zijn.

Ik stel dan ook voor dat de sportvissers deel uitgaan maken van het landen quoutum wat zeevis aangaat en dat gaat inhouden dat de beroeps dan flink gaat inleveren. want de beroeps heeft in het verleden heel vaak aangegeven met dat wij met onze kleine bootjes per keer vissen 1000kg kabeljauw zouden vangen dat is (maar) 25 kist(jes) dat kan ik in mijn sheltie niet houden maar dat doet er niet toe. Dat zijn hun cijfers dat hoef ik dan niet meer uit te zoeken dat hebben zij al gedaan.
Ik ga gemiddeld genomen 15 keer jaar vissen op zee per jaar dat is volgens hun dus 15000kg kabeljauw per jaar keer het aantal sportvisbootjes zegge eens 5000 kunnen er meer zijn maar voor het gemak even 5000 dat is dus 5000x 15000kg = 75000000kg kabeljauw. Dat trekken we dan vrolijk af van het landen quotum en de rest mag het beroeps deels op vissen want er komt ook een kabeljauw herstelplan en dat gaat ook van het landenquotum af.
Ter compensatie komt er een regeling voor de beroepsvissers die zijn schip vrijwillig als wrak wil laten aanmerken. deze krijgt een uitkering.
Niet te veel want je moet altijd rekening houden met de afwachtendheid van de sector. Je moet dus een regeling opzetten die vooraf duidelijkheid bied het eerste jaar dta je stopt krijgje zoveel voor je schip het jaar erop 15% minder het jaar er op 20% minder het jaar daarop 35% minder en in het laatste jaar van de regeling 85% minder. de rest is oud ijzer en kan zo bij hoogovens op het strand gezet worden om omgsmolten te worden tot een nuttig product.

De schepen die blijven varen worden uitgerust met een track and trace systeem waar uit kan worden op gemaakt waar en wanneer en hoelang de netten in het water zijn geweest en de gieken krijgen een weeg systeem en discharge moet aan geland worden.
Marcel Oomen
Berichten: 631
Lid geworden op: do okt 25, 2007 7:29 am

Bericht door Marcel Oomen »

ha klaes,

da's een goeie, daar is over nagedacht.
ipv de wrakken te laten omsmelten kunnen ze ze misschien ergens op zo'n 20-30 mijl laten zinken, net buiten de vaargeul; goeie broedkamers en voor ons een leuk visplaatsje erbij..
grtz, marcel D.1013
Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Bericht door Dre Frijters »

Ontzien van kabeljauw
WNF juicht beloning zeedagen toe

maandag 28 december 2009
UTRECHT ? In navolging van de Schotten gaat ook de Nederlandse kottervloot een plan ontwerpen om met kabeljauwbeschermende maatregelen extra zeedagen te verdienen. Het Wereldnatuurfonds juicht de plannen toe.
Tijdens de Visserijraad vorige week sprak het WNF de hoop uit dat de Nederlandse visserij een voorbeeld gaat nemen aan de Schotse collega?s om op zee maatregelen te nemen om de natuur te beschermen. In Schotland zijn vissers afgelopen jaar gaan samenwerken met de overheid en het WNF om de bijvangst van kabeljauw te verminderen. Het WNF vertelde de visserijministers in Brussel over de voordelen van deze samenwerking. LNV-minister Verburg en het Nederlandse visserijbedrijfsleven zijn al maanden in gesprek met elkaar en met Brussel om net als de Schotten ook op die manier extra zeedagen te bemachtigen, juist om de gewenste transitie naar een duurzamere visserij zo mogelijk te maken. Daarover zijn vorige week concrete afspraken gemaakt.
De samenwerking tussen de Schotse overheid, visindustrie en het WNF startte in febuari 2008 onder de naam ?Scottish Conservation Credits Scheme?. Doel is door het nemen van relatief simpele maatregelen de kabeljauw te ontzien. Het WNF propageert hierbij kabeljauwherstel, de vissers zoeken oplossingen voor de enorme hoeveelheid kabeljauwdiscards vanwege het veel te krappe quotum. Het gaat al met al om een indrukwekkende lijst aan maatregelen. Zo geven vissers door in welke gebieden er veel kabeljauw zwemt. Deze informatie wordt gedeeld met andere vissers. Vervolgens worden deze gebieden tijdelijk gesloten, in vakjargon: Real Time Closures. Op die manier zijn er dit jaar tot nu toe al 144 RTC?s afgekondigd, vaak noordelijke bestekken met relatief weinig visserijactiviteit. Hoewel vissers wettelijk niet verplicht zijn weg te blijven, toont de praktijk dus dat het gebied wordt vermeden. Verder nemen vissers technische maatregelen om de bijvangst van kabeljauw te verminderen, bijvoorbeeld door met panelen vierkante mazen of de zogeheten Orkney Trawl te vissen. Vissers die deze maatregelen nemen worden beloond door extra dagen op zee.
,,Het Scottish Conservation Credits Scheme levert een belangrijke bijdrage aan het herstel van de kabeljauwstand. Het succes toont aan hoe belangrijk de samenwerking tussen overheid, visindustrie en natuurbeschermingsorganisaties zijn voor het op lange termijn beheren van de visstanden. Ook in Nederland wil het WNF volgens een soortgelijk model gaan samenwerken met de overheid en de visserijsector. ??, zegt Carel Drijver van het WNF.
Een goede ontwikkeling .......
Voorzieningen in die netten: ongetwijfeld weer een stap vooruit!
De extra zeedagen worden dan gebruikt voor welke visserij ?
Wie gaat en kan dat allemaal nog controleren en hoe?
Die noordelijke gebieden werden toch al weinig bevist ?!
Komt de druk van extra zeedagen dan weer in de zuidelijke (onze)gebieden te liggen ???
Doe er in die onoverzichtelijke ruilhandel van Onze Minister nog maar een "mandje WNF" bij, zodat het beroeps door kan blijven stomen.
Frans Salvo
Berichten: 553
Lid geworden op: vr okt 26, 2007 8:08 am

reservaatgebieden en beurtrol

Bericht door Frans Salvo »

Ik zie in deze "techniek" toch een positief lichtpunt; analoog zoals er in Ijsland gebeurt, zou het beroep er best toe komen om bepaalde gebieden "onmiddellijk" te sluiten indien er aan bepaalde criteria niet wordt voldaan.
Ik ben al heel lang een overtuigd voorstander om reservaatgebieden in te stellen volgens een bepaalde beurtrol zodat er niemand (ook wij niet) kan en mag gaan vissen in een bepaald gebied gedurende een bepaalde tijd.
In welk gebied er wanneer niet mag gevist worden, kan best overgelaten worden aan de marinebiologen die best weten wanneer en waar een bepaalde soort aan het paaien is; eens die gebieden gesloten zijn is een controle ook vrij eenvoudig te realiseren en in ieder geval gaat dit een stuk eenvoudiger dan quota's;
de discards problematiek zou hierdoor ook komen stil te vallen in die gebieden.
dat hier ook een pak lobbywerk gaat aan te pas komen, hoeft niet onderstreept te worden
Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Bericht door Dre Frijters »

Waar het aan schort is, dat de (zee)hengelsportvisserij nog steeds niet als specifieke, zelfstandige tak wordt gezien met een enorme positieve economische pijler in de samenleving.

Getuige het ex-artikel 47 en nieuwe artikel 55 (dat ik trouwens nog nergens heb kunnen vinden) worden wij nog steeds "meegeveegd" onder de noemer recreatievisserij

Maatregelen daarin zijn hoofdzakelijk gericht op z.g. particuliere semiberoepsvissers met vaste vistuigen, zoals we die nog vaak zien in landen als Denemarken, Frankrijk, Engeland enz. met hun beroepsachtige bootjes van onder de 10 meter.
In een aantal genoemde landen speelt die problematiek, vooral het onttrekken aan controle, stropperij en zwart aanlanden, in relatie tot het echte beroep, wel degelijk.

In Nederland stelde dit al niet veel meer voor en na 31 dec. 2010 wordt geen enkele vergunning meer verleend. (Zie www.lnvloket.nl en kijk daar ook eens voor de lijst subsidies voor het beroeps en onderzoek t.b.v. het beroeps) En wat ervan overblijft, namelijk hengelsport, valt in een zwart gat. Ook al gaat het om miljoenen sportvissers, die ook voor onze Minister kennelijk niet meer interessant zijn.

Deze loskoppeling zou nu eens officieel moeten worden. Gevolgd door subsidies (immers wij brengen veel geld in het zakje) en gericht, onafhankelijk en wetenschappelijk onderzoek naar de vermeende nadelige invloed van onze hengelvisserij op het zeemilieu.
En ook hoe wij een steentje bij kunnen dragen door een gesloten tijd of plaats, minimum maten e.d. voor die lokaties en vissoorten die in ons hengelbereik liggen en waarvoor dergelijke maatregelen ook een zinnig en aantoonbaar effect hebben.
In plaats van ons weg te vegen onder die (semie-)beroepstak en aldus op voorhand al te straffen als illegale zwartvissers en milieubarbaren met beperkingen zoals al in die landen gebruikelijk is geworden.

Groet,
Dre.
Plaats reactie