Koen,
Ik kijk er veel sceptischer tegenaan en ben van mening dat overheid en samenleving nog geen benul heeft van de gevolgen. Net als in de landbouw en veeteeltsector gaan de kleinere zelfstandige beroepsvissers en gemengde familiebedrijfjes naar de klo… . Om alleen nog plaats te maken voor de enorme fabrieksschepen en vrieshektrawlers. Alsof we over die megaboy’s nog iets te zeggen hebben of invloed op uit kunnen oefenen. Alsof we die nog kunnen en mogen controleren met het serieuze gevoel dat de echte feiten boven water komen…. Nooit meer dus.
Je gaf zelf al enkele maren, beperkingen en onzekerheden. Dat er daarom geen reden zou zijn om dergelijk spul nog aan te voeren, ben ik het helemaal mee eens. Dat betekent dus juist: Dumpen en frauderen.
Denk ook eens aan de volgende voorbeelden.
Industriële visserij.
Volgens Visserijnieuws.punt zit er enorm veel sprot voor de Hollandse kust, waar Deense en Hollandse industrievissers zich op storten. Wat zit er allemaal in “sprot” ??? En elders in een megavangst kril, zilversmelt, horsmakreel, noem al die industriële soorten maar op. Wat is daar de bijvangst aan gequoteerde soorten, zowel maats als vooral ondermaats zoals minigulletjes, schelvis, makreeltjes etc.etc. Deze vangsten komen NIET gesorteerd op een veiling of andere openbare plaats. Geen sociale controle dus. Alles verdwijnt rechtstreeks via de slurf de fabriek in om gemalen of tot olie geperst te worden. Deze schepen hebben dus (nog steeds) geen probleem met de discardban, maar ook geen quotum voor de diverse bijvangsten. Weet jij of die visserij überhaupt ooit wordt gecontroleerd en wat wordt er “betrouwbaar” geregistreerd ? Als de wetenschap en politiek al zou weten wat daar allemaal omgaat en ongecontroleerd “verdwijnt” in de grote gehaktmolen…..En als al geregistreerd zou kunnen worden wat er aan quotum soorten bijzit, van welk quotum wordt dat dan afgetrokken…
Andere Megavisserij.
Zie je het al voor je ? Zo’n enorme hektrawler van Parlevliet & Van der Plas, die naar eigen zeggen 250 ton vis per 24 uur kan vangen EN verwerken, doet een Belgische of Nederlandse haven aan om zijn “bijvangst” van de afgelopen week op de kade te zetten. Zo’n 250 ton “bijvangst” in die week lijkt dan toch niet onredelijk ? Want ook zij worden nu zogenaamd wel eens gecontroleerd en ontkomen er dus niet meer aan om minderwaardige rotzooi over boord te gooien ( nee, dit is serieus bedoeld, niet gaan lachen hoor!......

) Nederland en Belgie hebben geen verwerkende industrie, opslag- of dumpmogelijkheid.
Doet me een beetje denken aan die reclame van dat overspannen, garnalen pellende vissersvrouwtje, die in de verte weer een vloot garnalenvissers aan ziet komen. Maar dan is nu de havenmeester de klos……
Wie draait op voor die extra sorteer- , invries-, opslag-, laad- en los-, transport-, verwerkings-, vernietigings- , loon- en andere kosten op ? Welke haven heeft deze faciliteiten ? Zo nee, wie gaat die betalen?
Is er dan geen effectievere wetgeving mogelijk om de toestand te verbeteren?
Wie gaat wanneer op volle zee controleren of er toch gedumpt wordt ? Het schijnt met die camera’s en controlesystemen aan boord toch niet zo “vlotjes” te verlopen. En als het al aan boord zou zijn, wie ziet nog wat er 100 meter achter het schip toch nog dood aan de oppervlakte komt.
Als dergelijke onredelijke en grotendeels onuitvoerbare regelgeving al tot wet zou kunnen worden verheven, dan maakt de eerste de beste rechter (rechten van de mens) er volgens mij meteen kachelhout van…..
Kortom een onuitvoerbare zaak. De maatregelen moeten in de hele keten afgedwongen. Vooral te beginnen bij het vissen zelf. Verboden vistuigen of onderdelen daarvan, maaswijdte, verboden plaatsen en (paai-)tijden, minimum maat versus voortplanting, subsidie en stimulans voor verbeteringen.